facebook vimeo
Guru Shoots

Fotografi Cameramani

Formate video - scurt istoric

Generalităţi

VHS
Sistemul VHS analogic are o rezoluţie de 250 de linii pe verticală.
(Video Home Sistem) a intrat în România în jurul anului 1980 fiind disponibil doar pentru persoanele foarte înstărite (oameni care au lucrat în străinătate, activişti de partid, securişti, etc...).
Dupa anii 1990 - 1995, VHS a devenit accesibil si oamenilor de rand.

Super VHS si Hi8
Aceste sisteme, tot analogice au o rezolutie superioară, 420 de linii. Au fost mult prea puţin utilizate în România datorita preţurilor foarte mari la camere video, casete şi aparate de redare. Sistemul si-a găsit utilizarea mai mult în televiziuni locale şi teritoriale, prea puţin în cele centrale.

DV
Digital Video Standard Definition a pătruns pe o scară largă începând cu anul 2005, odata cu DVD-urile şi se pregăteşte să devină istorie asemeni sistemelor anterioare.
Sistemul are o rezoluţie bună 720 x 576 de pixeli (format clasic 4:3 / anamorfic - panoramic 16:9) sau 1024x576 (panoramic 16:9)

HDTV (High Definition Television) HD Ready 1280x720 pixeli.
Sistemul este mai mult destinat transmisiilor TV in format digital şi este destul de puţin utilizat, el referindu-se doar la abonaţii cablu TV. A fost o tranzitie intre SD si HD care nu prea s-a bucurat de succes.

HDV
A pătruns în România prin anii 2008-2009 ca un sistem exclusivist destinat numai persoanelor foarte înstărite şi preocupate de vizionările la domiciliu.
Rezoluţia imaginii este de 1440x1080 pixeli (anamorfic 1,333:1 - panoramic 16:9) şi oferă o limpezime fără precedent. Definiţia celor mai fine detalii şi culorile vii sunt uluitoare. Imaginea este redata panoramic prin elongare, nu este un panoramic nativ.

Full HD
Este adevaratul HD panoramic unde pixelul de imagine este in format 1:1. Intre Full HD si HDV nu sunt diferente mari, sesizabile cu ochiul liber insa pt. un ochi avizat... exista o diferenta semnificativa.

UHD - 2k/4k/8k

In anii 2012 - 2013 a fost lansat standardul Ultra High Definition cu formatele 2k, 4k, 8k.
Sunt standarde foarte inalte accesibile, deocamdata productiei cinema si oamenilor foarte bogati.
Pentru evenimente personale si uz comun, preturile sunt prohibitive deocamdata. Intr-un viitor, nu foarte indepartat, filmarile UHD vor patrunde sin in viata noastra, cea de zi cu zi, la fel cum s-a intamplat si cu SD, HD...
Deocamdata, standardul UHD are mai mult o valoare propagandistica, este un soi de eticheta pe care ne-o lipim pe frunte ca sa aratam lumii cat suntem noi de... Ei... nu suntem deocamdata... mai dureaza... Cam spre anul 2020 estimez ca UHD va intra in casele consumatorul de rand...
Standardul UHD este recomandat pentru vizionare pe televizoare foarte mari instalate in spatii mari cum ar fi livingurile vilelor de lux...
Pentru apartamente si case obisnuite, standardul HD pe care vi-l ofer este perfect. Ce trece peste... este un moft deocamdata...


Fac o paranteza pentru a va relata un fenomen real: mai tineti minte primele televizoare cu plasma ? Costau cat un apartament in centrul Bucurestiului, erau mari si grele... Intr-un timp, nu foarte lung, preturile au mai scazut, am mai aparut si celebrele credite "doar cu buletinul" iar romanasii nostri s-au ingramadit sa-si ia ditai televizoarele... cat mai mari !!!
Ajunsi cu acestea acasa, au trait dezamagirea vietii lor: calitatea imaginii era groaznica... Multi s-au dus sa reclame ca televizoarele nu sunt bune. Fals ! Televizoarele erau bune, ei nu erau buni ca nu au stiut sa aleaga, dar nu erau vinovati pt. ca... nu aveau de unde sa stie iar vanzatorii nu cauta altceva decat sa vanda ce e mai scump ca sa castige mai multi bani.
Degeaba aveau televizoare mari, HD sau HDTV daca pe cablu primeau semnal in standard VHS. Pai de la 250 de linii pana la 1080 e o distanta... Prezenta acestor televizoare s-a justificat abea cand firmele de cablu TV au inceput sa emita in standardul DV 576i si, mai tarziu, in sfarsit HD 1080i.
O vizionare corecta a unui program TV in format standard definition presupune ca distanta dintre televizor si telespectator sa fie egala cu 4-5 diagonale ale ecranului TV. La formatl HD ideal ar fi doua diagonale deci puteti sta destul de aproape pt. un televizor de o dimensiune normala. Ei bine, abea la standardul UHD va puteti permite un televizor imens intr-un apartament si da, atunci aveti cinematograf in propria dumneavoastra locuinta, ecranul va acopera o mare parte a campului vizual fapt care va plaseaza in centrul actiunii dar acesta este inca un lux...

 

HD - High Definition

HD - High Definition este un standard superior de calitate a imaginii folosit, initial, in productia TV si cinematografica, accesibil, in zilele noastre, publicului larg.

Dimensiunea imaginii este 1920x1080px

Frecventa de cadre poate fi, in functie de solicitare ori destinatia materialului:

- 24 fps
- 25 fps
- 30 fps
- 50 fps
- 60 fps

Inregistrarea poate fi in format:
- intretesut

- progresiv

La acesti parametri principali, se adauga:
bitrate
spatiu de culoare

De ce atatia parametri ? E o poveste lunga, nu vreau sa va plictisesc. Asa ca am sa va spun o concluzie, gen rezumat al povestii... Veti vedea si veti auzi toti filmatorii de nunti spunand: "Va oferim full HD!!!". Ei... nu-i chiar atat de full... Este un compromis ceea ce va oferim noi toti, inclusiv eu.

Full HD pe bune gasiti in studiourile de productie cinematografica de la Hallywood si costa enorm.

Aaa da... si in industria cinematografica si in lumea filmatorilor de nunti imaginea HD are tot 1920x1080, si tot aceleasi frecvente de cadre. Difera insa ratele de compresie, spatiul de culoare, codecurile folosite.

Povestea tehnica e lunga si greu de inteles asa ca am sa ma exprim putin "mai pe romaneste" facand o comparatie intre filmari si masini:
Filmarile standard definition - SD - sunt sunt ca autoturismul Dacia 1310... Au 4 roti, si toate 4 sunt rotunde dar... Dacia e Dacie si... de acum e de domeniul trecutului...
Filmarile high definition - HD - sunt ca masinile nou aparute pe piata dar si acestea sunt de mai multe feluri si calitati.
Filmatorii de nunti cu camere video HD ieftine si softuri de procesare slabe va ofera HD insa la nivelul de calitate pe care l-as compara cu Dacia Logan. E ok, merge dar... se poate si mai bine...
Filmatorii de nunti, producatorii TV si Cinema de nivel mediu cu camere video HD profesionale, DSLR-uri, va ofera HD insa la nivelul de calitate pe care l-as compara cu Audi, BMW, Mercedez. Aici ma incadrez eu.
Studiourile de productie cinematografica de inalta performanta la nivel de Hollywood care va ofera HD la o calitate pe care as compara-o cu Lamborghini. Sunt varful de lance dar pt. evenimente personale ori productii tv-cinema de larg consum costurile ar fi total inaccesibile...

Recomandare finala.

A sosit momentul sa intoarceti spatele definitiv DVD-urilor clasice. Nu mai au mult de trait. Deja au inceput sa se retraga in istorie, alaturi de benzile de magnetofon, casetele audio, discurile de vinil....
Playerele DVD sunt si ele pe duca. Motivul: dioda laser imbatraneste in timp fie ca este fie ca nu este utilizata. In aceasta situatie, reparatia va costa cat un aparat nou.
Daca la inceput playerele blu-ray erau foarte scumpe, acum costa cam 300 de lei. In plus, discurile blu-ray sunt mult mai rezistente in timp.
Si inca un sfat: nu va aruncati la scumpeturi pt. ca... sincer, nu merita... In scurt timp apar aparate cu performante superioare la acelasi pret ori se ieftinesc cele pe care le doriti.

 

sus
0723626007
Digi 0770682759
contact