facebook vimeo
Guru Shoots

Fotografi Cameramani

Ce este un videograf ?

Pentru a înţelege mai uşor notiunea VIDEOGRAF, ne vom întoarce la un termen mai vechi: FOTOGRAF.
Fotograful este acea persoană care, bazându-se pe o temeinică pregărire teoretică şi practică, realizează fotografii de înaltă calitate artistică şi tehnică, este altceva decât pozarul care "mitraliaza" la intamplare grupuri de persoane.
Este o diferenţă majoră între a poza şi a fotografia.
Poza o faci în viteză la modul "atenţie, ochii la mine, zâmbiţi, mulţumesc !".
O fotografie se zealizează altfel: se caută un cadru natural, se construieşte efectiv imaginea, se plasează subiectul în peisaj, se analizează parametrii luminii şi se exploatează pentru a se obţine efectul dorit, se aleg obiective, filtre, lentile adiţionale.

Să facem o scurtă analiză a celor două imagini. Cea din dreapta este o simplă poză cu doi miri surprinşi în timpul evenimentelor. E banală, e comună şi nu spune prea multe. Mirii se uită la aparatul foto şi zâmbesc, fundalul este întunecat iar ei sunt luminaţi de blitz ca intr-o poza de pasaport. Încadrarea e destul de neinspirată, amatoricească.
Imaginea din stanga este cu totul altceva. Fotograful a ales ca fundal un zid de cărămizi, element ce simbolizează ideea de casă, adăpost, cămin, căldură, siguranţă. I-a aşezat pe miri pe o bancă din care vedem doar un braţ de fier forjat, suficient cât să motiveze poziţia miresei. Mireasa e aproape culcată, observaţi poziţia mâinii. Prin limbajul trupului, mireasa transmite non-verbal starea ei sufletească. E de ajuns să o privim pentru a înţelege că şi-a găsit liniştea şi împlinirea. Mirele o priveşte de sus în jos. Normal, el e şefu', pardon, capul familiei. Haina lui înveleşte trupul miresei iar mâinile o cuprind protector. Fotograful a procesat imaginea şi a preferat să o lase alb-negru. E o alegere elegantă ce sugerează adesea ideea de amintire, nostalgie. Corect pentru ca... nu-i aşa, această imagine va trebui privită într-un anume fel peste ani şi ani... Un singur lucru a rămas colorat în imagine: buchetul miresei. Trandafiri roşii ceea ce reprezinta pasiune, dragoste, vitalitate, puritate, etc...
Aşadar, o poză e... o poză... Aştia-s oamenii, aşa arătau ei în tinereţe şi... cam atât.
O fotografie este cu totul altceva. E o imagine atent construită care, prin conţinut, transmite idei, emoţii, sentimente, stări de spirit, atitudini, elemente contextuale...

La capitolul filmări, lucrurile stau cam la fel. Una este cameramanul (termen provenit din engleză ce se traduce "omul cu camera"), şi alta e videograful.
Cameramanul este omul care lasă camera pe automat, filmează ce pică în faţa obiectivului asemeni unei camere de supraveghere montată pentru a prinde hoţii.
Şi mai trist este că, la transpunerea pe DVD, adaugă o grămadă de efecte, total nejustificate, făcând ca filmarea să arate ca o sorcovă.
Rezultatul unei astfel de filmări seamănă mai mult cu un proces verbal de inventariere a invitaţilor.
Videograful este cu totul altceva. Este omul care nu lasă camera pe automat. Şi-o setează atent şi controlează manual toţi paramentrii în funcţie de rezultatul dorit.
Construieşte imaginea, realizează descrierea evenimentului şi a contextului, surprinde şi personalizează ambianţa, redă cu acurateţe emoţii, trăiri, sentimente, atitudini, abstractizează.
La montaj, videograful intervine cu pricepere asupra conţinutului filmării adăugând cu efecte strict unde e cazul, rafinând conţinutul.
Rezultatul activităţii unui videograf este un film deosebit, rafinat, o ecranizare de înaltă calitate artistică şi tehnică a evenimentelor, a trăirilor şi emoţiilor generate de eveniment.

sus
0723626007
Digi 0770682759
contact